Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

PC ή Μακ?


Το λάπτοπ μου έχει αρχίσει να πεθαίνει... Πλέον βασικές λειτουργίες του έχουν πάψει. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι με υπηρέτησε πιστά για 4 χρόνια, και το καλό που του θέλω θα κρατήσει λίγους μήνες ακόμα. Έχω μπει που λέτε σε μια διαδικασία να βρω το καινούριο λάπτοπ. Και έχω μάθει αρκετά πράγματα που δεν ήξερα. Πληροφοριακά, έχω Toshiba Satelite με Windows XP και αποφάσισα να πάρω Macbook Pro.


Τα PC λίγο πολύ τα ξέρουμε όλοι. Τα φιτάχνουν διάφορες εταιρείες, αλλά το λογισμικό το φτιάχνει μία εταιρεία, η Microsoft. Το λογισμικό και το υλικό δηλαδή είναι κάτι σαν παντρεμένα. Συνήθως τα πάνε μια χαρά, αλλά μερικές φορές τσακώνονται και χωρίζουν. Μερικές φορές τα σπάνε κιόλας και γίνεται ο κακός χαμός. Σαν τους Ινδούς ας πούμε. Ο ένας κοιμάται στο κρεβάτι και τρώει κορν φλέικς, και ο άλλος στο πάτωμα και τρώει γαρίδες. Και όπως σε όλα τα ζευγάρια, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ή να βγάλεις σκασμό ή να τους πας να δουν ειδικό. Με άλλα λόγια ή να κάνεις υπομονή να φτιάξει μόνο του το πρόβλημα με μικρές δικές σου παρεμβάσεις, ή να το πας στον τεχνικό και να σου πιάσει τα οπίσθια.


Τα Mac δεν τα ξέρουμε όλοι. Τα φτιάχνει μία εταιρεία, η apple. Φτιάχνει και το υλικό και το λογισμικό. Τα αντίστοιχα Windows τα λένε Leopard και με το λάπτοπ δεν είναι παντρεμένοι, αλλά αδέρφια. Εντάξει δε λέω, τα αδέρφια μεταξύ τους τσακώνονται. Σκοτώνονται. Της πόπης γίνεται. Όπως εγώ με τον αδερφό μου πχ. Έχουμε κάνει το σπίτι δελτίο του Στάρ με Πετρούλα Θώδη Ευαγγελόπουλο και Άντζελα στα παράθυρα να μιλάνε για τα μάρμαρα του Παρθενώνα και το Κυπριακό. Μερικές φορές ρίχνουμε και κανέναν Κούγια πάνω από τη μάντρα. Αλλά έχουμε τη μάνα μας να μας μαζεύει! Πάει ο καθένας στο δωμάτιό του, ηρεμεί και μετά είναι σαν να μην έγινε τίποτα. Στην τελική το αίμα νερό δεν γίνεται. Έτσι και τα Μακ, το λογισμικό και το υλικό αναπτύσσονται μαζί και είναι προορισμένα το ένα για το άλλο. Πολύ σπάνια τσακώνονται γιατί δόξα τω Θεώ δεν είναι Έλληνες να αρπάζουν με τη μία όπως εγώ.


Κάτι άλλο που κάνει τα Μακ ξεχωριστά είναι ο σχεδιασμός τους. Ένα PC αποτελείται από πολλά μέρη που τοποθεντούνται μαζί. Όταν αγοράζεις ένα καινούριο PC μπορείς να διαλέξεις ότι μάρκα εξαρτήματα θες και στα βάζουν όλα μαζί. Τα Μακ αποτελούνται από ένα και μόνο κομμάτι. Είναι έτσι φτιαγμένα που υπάρχει ένας εννιαίος σκελετός. Ακόμα και η μπαταρία είναι ένα με το σύνολο. Αυτό προσδίδει μεγάλη ασφάλεια σε περίπτωση πτώσης πχ.


Ναι, θα μου πείτε, καλά όλα αυτά αλλά η τιμή? Εντάξει τα Mac είναι ακριβά τα άτιμα. Είναι ακριβά για έναν λόγο όμως: Είναι καλά. Πολύ καλά. Η apple βγάζει μόνο ποιοτικά προϊόντα. Αν κάποιος διατίθεται να ξοδέψει πάνω από 1000 ευρώ για λάπτοπ, τότε καλύτερα να τα ξοδέψει σε ένα Mac. Κάπου διάβασα ότι το 90% των λάπτοπ που πωλούνται πάνω από 1000 δολάρια στην Αμερική είναι Mac. Για παράδειγμα ο αδερφός μου θέλει λάπτοπ και το μπάτζετ είναι 700 άντε 800 ευρώ. Με αυτά τα λεφτά του παίρνω από εδώ ένα πολύ καλό Sony Vaio 15 ιντσών, ή ένα ακόμα καλύτερο Lenovo Thinkpad 15 ιντσών. Αλλά θα του πάρω Macbook 13 ιντσών. Γιατί θα του κρατήσει περισσότερα χρόνια, θα είναι σταθερό στις επιδόσεις και αξιόπιστο.


Εγώ θα πάρω Macbook Pro 15 ιντών 1700 δολάρια. Μπορώ να πάρω το Lenovo (IBM) που από PC είναι τα καλύτερα, αλλά έχω σιχαθεί τα Windows. Τα XP έχουν παλιώσει και δεν αξιοποιούν κάποια καινούρια χαρακτηριστικά. Τα Vista τα δοκίμασα και μην σχολιάσω, τα Windows 7 δεν τα ξέρω αλλά δεν περιμένω και πολλά πλέον. Σίγουρα τα λεφτά είναι ένα θέμα μιας και μπορώ με ένα PC να εξοικονομήσω μέχρι και 700 δολάρια -σχεδόν μισός μισθός... πάνω από ολόκληρο νοίκι- αλλά το πήρα απόφαση. Θα περιμένω την άνοιξη που φημολογείται να βγουν τα νέα μοντέλα. Ελπίζω να βρω και κανένα καλύτερο μοντέλο από την τωρινή σειρά που θα πέσει η τιμή να πάρω στον αχαΐρευτο τον αδερφό μου.


Υπάρχουν πολλά που μπορώ να πω για τα mac, όπως το άψογο service το καλύτερο κομμάτι του οποίου είναι ότι συνήθως είναι αχρείαστο, το design, την ευκολία χρήσης του περιβάλλοντος κλπ. Αλλά βαριέμαι και δεν έχει νόημα. Αν κάποιος ψάχνεται καλά θα κάνει να πάει σε έναν Κωτσόβολο έναν Κορασίδη βρε αδερφέ και να δοκιμάσει. Μια δοκιμή θα σας πείσει, εμένα με έπεισε.


Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις φωτογραφίες. Στη σελίδα της apple λένε αναλυτικά πολλά πράγματα. Αλλά προσοχή. Ναι, τα mac είναι καλύτερα αλλά δεν είναι τέλεια. Δεν είναι η Ιερουσαλήμ και δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν πλήρως τις αδυναμίες μας ως χρήστες. Υπολογιστών.



Και μην ξεχνάμε ότι οι υπολογιστές είναι προσωπικοί και ο καθένας διαλέγει και παίρνει, υπάρχουν πολλές γνώμες και πολλοί πιστεύουν ότι:






Αλλά μην ξεχνάμε...


Έχετε γεια!

8 σχόλια:

  1. Το δικό μου είναι VAIO σειρά VGN-NS με vista το εχω ένα χρόνο γιατρέ πόσο θα ζήσει ακόμα;
    Καλή Τσικνοπέμπτη καλεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε θα σου κρατήσει κανα δύο χρόνια ακόμα, αλλά μην περιμένεις να έχει τις ίδιες επιδόσεις!
    BTW Vista??? Προτιμώ τα Windows 98!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mr Americanfart:P υπάρχει και το e-shop εντώ στο Ελλάντα με αξιολογότατα laptops κάτω των 800e:)
    Η γράφουσα είχε για 7 χρόνια DELL laptop και μετά την ''κηδεία'' υιοθέτησε ένα Fujitsu-Siemens.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η γραφούσα δεν πρόκειται ποτέ ξανά να πει ότι έχει DELL για 7 χρόνια, γιατί τα λάπτοπ πλέον τι φτιάχνουν ώστε να κρατάνε μέχρι 5 χρόνια, τα δύο τελευταία με ορό και αποκλειστική!
    Στο e-shop παίρνεις Lenovo ThinkPad T-400 με 1450 ευρώ, και στο Αμέρικα από την επίση σελίδα Lenovo το παίρνεις με 900 δολάρια (<700 ευρώ).
    Καλή τύχη με το Fujitsu!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Thanks:) αλλά σε περίπτωση που ΄΄αρρωστήσει΄΄ θ'αντικατασταθεί από καινούργιο από το η-σοπ:) οπότε no worries.
    Γραφούσα:P από Άθενς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν χρειάστηκε κάν να διαβάσω το πόστ, MAC ΦΥΣΙΚΑ (κι ας μην είχα ποτέ την τύχη να δουλέψω με ένα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή