Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Τα μάτια στο πεζοδρόμιο



Ένα από τα πράγματα που πραγματικά διαφέρουν σε αυτή τη μεριά του Ατλαντικού είναι η οδήγηση. Αφού οδηγήσεις για κάποιο διάστημα στην Αμερική καταλαβαίνεις γιατί θεωρούνται οι Αμερικάνοι οδηγοί καθυστερημένοι. Γιατί δεν είναι. Απλά είναι καλύτεροι οδηγοί. Μπορεί οι Έλληνες να χειριζόμαστε πολύ καλύτερα το αυτοκίνητο αλλά η σχεδόν παντελής έλλειψη σεβασμού για τους υπόλοιπους μας ρίχνει.

Βασικές διαφορές:

1. Ο πεζός έχει ΠΑΝΤΑ προτεραιότητα. Είσαι υποχρεωμένος να έχεις το νου σου στο πεζοδρόμιο και ακόμα και αν κάποιος πάει να περάσει διάβαση να σταματήσεις. Μιλάμε σε σημείο να σταματάω στην άκρη του πεζοδρομίου να περιμένω το αυτοκίνητο να περάσει και να μην περνάει! Μου κάνουν νόημα να περάσω. Ο λόγος βέβαια είναι ότι αν σε δει μπάτσος να μην δίνει προτεραιότητα σε πεζό τρως 180 δολάρια.



2. Στις περισσότερες πολιτείες επιτρέπεται να στρίψεις δεξιά σε κόκκινο φανάρι εκτός και αν υπάρχει ταμπέλα που να το απαγορεύει. Απόλυτα λογικό και πρακτικό.



3. Στα STOP πρέπει να σταματήσεις. Αν σε δει μπάτσος να μην σταματάς τρως 111 δολάρια. Και είναι παντού οι άτιμοι. Και STOP υπάρχουν στο 90% των διασταυρώσεων, όχι αστεία.



4. Όταν φτάνεις σε διασταύρωση με STOP συνήθως όλες οι κατευθύνσεις πρέπει να σταματήσουν. Και περνάνε όλοι εναλλάξ με προτεραιότητα βάσει χρόνου άφιξης. Ακούγεται βλακεία ίσως αλλά δουλεύει.



5. Όταν προσπαθείς να μπεις σε δρόμο πάντα κάποιος θα σταματήσει να σου δώσει την ευκαιρία. Όχι σαν την Ελλάδα που επιταχύνουν κιόλας. Η ψυχή μου έβγαινε στην Πάτρα κάθε μέρα να μπω στην Πανεπιστημίου.



6. Το 99% των αμαξιών είναι αυτόματα. Αυτό δεν το λέω για καλό, δεν θεωρώ την οδήγηση αυτόματου αμαξιού πραγματική οδήγηση. Σαν αποτέλεσμα βλέπεις κάτι γριές 120 χρονών που μετα βίας έχουν αρκετή δύναμη να κλάσουν, να οδηγούν κάτι κούρσες ΝΑ.



7. Οι δρόμοι είναι χωρισμένοι σε λωρίδες και ανάλογα που πας πρέπει να μπεις στην κατάλληλη. Ακόμα και οι πιο απομονωμένοι δρόμοι έχουν τέτοιες βλακείες. Και σε μικρά χωριά να πρέπει μια να είσαι δεξιά μια αριστερά μια στο κέντρο μην τυχόν και κουτουλήσεις κανέναν. Και το αποτέλεσμα εκεί που θες να πας ευθεία καταντάς να κάνεις ζικ ζακ.



Σε γενικές γραμμές προτιμώ την κατάσταση στην Αμερική. Ή τουλάχιστον στο Κονέκτικατ, αλλού δεν ξέρω πολύ. Μου φαίνεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα φάω πολλές μούντζες!

7 σχόλια:

  1. Που ήσουν εσύ κάλε;μεχρι χθες που πέρασα αναρωτιόμουν!!!ήμουν πεζή και ευτυχώς με άφησαν να περάσω!!!
    Κατά τα άλλα,όλα καλά; είσαι καλά;
    Χαίρομαι που ξανά ήρθες!!
    Πολλά φιλιά.... Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημερα φιλε μου!!!εισαι καλα??? οχι απλα πολλες...ΑΠΕΙΡΕΣ μουτζες θα φας..προσεχε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν θα έρθεις να δεις που από μόνο του θα σου βγει το Ελληνικό οδήγημα, αλήθεια!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Του Μilch ποτέ δεν του άρεσε ιδιαίτερα η οδήγηση! Το Milch συμβουλεύει τον Αμερικλάνο να εκτοξεύεται κλάνοντας!

    Είμαι το Milch λέμεεεεεεεεεε!

    Πρρρρρρρρρρρρρρρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενδιαφέροντα όλα αυτά. Αλλά εδώ ο Ελληνάρας τα ξέρει όλα, τα σφάζει και τα μαχαιρώνει όλα, οπότε και να ερχόντουσαν εδώ αυτοί οι κανόνες θα ξεχνιόντουσαν στο άψε-σβήσε!

    Πάντως παράπονο το έχω ένα αυτοκίνητο να σταματήσει την ώρα που πεζός πας να περάσεις μια διάβαση.

    Ελληνοζωντόβολα, τι ψάχνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιτέλους!!!
    Ζεις! παρόλο που στο America οδηγείς!=P
    Ελιόψωμο recipe waitin'4 U on twitter!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ΦΟΥΛΗ: Με φάγανε οι δουλειές Φούλη μου! Θα περάσω για καφέ σύντομα.

    @mariposa: Δεν πειράζει προκειμένου να τρώω σουβλάκια θα φάω και μούτζες!

    @stavroulazerva: Για να δούμε!

    @milch:

    @the elf at bay: Έλα κατα δω να δεις, με το που κοιτάς το δρόμο σταματάνε!

    @cibusi: thank you!!! θα τις κάνω σύντομα και θα σας μεταδώσω το αποτέλεσμα - αν με συμφέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή