Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Μπουγάτσα με αρνί

Ο Κωστής μου έταξε νεβατά κουλούρια από τον κατσουνά και αυγούλες με κόκκινα αυγά (τον πλυθηντικό τον βάζω μόνος μου):
Άριστος! Κερδίζεις μιαν αυγούλα με κόκκινο αυγό και όσα κουλούρια θες από τον "κατσουνά"!
Πάντως Κωστή και από τον κατσουνά να μην είναι τα νεβατά, και με πράσινο αυγό να είναι οι αυγούλες, εγώ δεν έχω πρόβλημα! Κίτρινο μόνο μην είναι γιατί μου θυμίζει την Κινέζα και δεν είναι καλά τα νεύρα μου αυτό το διάστημα.

Όπως ξέρεις είμαστε κοντοχωριανοί αλλά όπως ίσως δεν ξέρεις, είμαστε μόνο κατα το ήμισυ γιατί το άλλο ήμισυ είναι βόρειο. Από εκεί που το γαλακτομπούρεκο έχει πιο πολλά λάμδα από θερμίδες, το Πάσχα τρώνε μπουγάτσα με αρνί και δεν σου λένε ποτέ τίποτα γιατί, απλά, σε λένε.

Οπότε όπως καταλαβαίνεις έχω πάρει και λίγο από κειδα πάνω και είμαι γενικά χαλαρός άνθρωπος. Δηλαδή ο κόσμος να καίγεται γύρω μου, το έδαφος να σείεται και μια αρκούδα να με κοιτάει υπολογίζοντας πόσες θερμίδες έχω (άνετα βγάζει δυο χειμώνες), δεν θα αγχωθώ. Κάποιοι, όπως οι φίλοι μου, αυτό το λένε αναισθησία. Κάποιοι άλλοι, όπως οι θαρραλέοι φίλοι μου, το λένε γαϊδουριά. Εμένα δε με νοιάζει πως το λένε. Απολαμβάνω την ηρεμία μου και δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου την ταράξει για περισσότερο από δέκα λεπτά τη φορά.

Δίνω και συμβουλές, αμε, έρχονται τα Κινεζάκια καταϊδρωμένα γιατί έλαβαν ένα email από καθηγητή που δεν ξέρουν πως να απαντήσουν και όλες οι εγκεφαλικές λειτουργίες έχουν μπλοκάρει. Πρώτα τους ηρεμώ, μετά τους γράφω την απάντηση, και μετά λέω κάτι που τους ξαναστέλνει αδιάβαστους. Είναι ένα από τα χόμπι μου.

Γιατί τα λέω όλα αυτά. Τα λέω γιατί αυτές τις βδομάδες έχω χάσει την ηρεμία μου. Αυτές οι γουρούνες φταινε για όλα, όλα όμως. Είναι σαν βόμβες έτοιμες ανα πάσα στιγμή να εκραγούν, και εγώ ενώ καίγομαι και σβήνω ταυτόχρονα πρέπει να το παιζω κουλ γιατί αν πανικοβληθω ΚΑΙ εγώ, την κάτσαμε. Αυτό είναι που με κουράζει πάνω απ'όλα. Το να έχεις λίγο άγχος και στρες, και να μην μπορείς να το δείξεις! Και βέβαια το στρες που δεν απελευθερώνεται γίνεται νεύρα και την πληρώνουν οι Κινέζοι και η μάνα μου. Περνάμε πάλι φάση μη του μιλάτε του παιδιού αφήστε το να σκάσει.

Μα να μην ξέρω ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΚΑΝΩ και να με πρήζει η μάνα μου αν παρήγγειλα το μούλτι για μπαχαρικά που θέλει μια θεία!!! Να βάζω οινόπνευμα στο χέρι που μου ξέσκισε πάλι η ρουφιάνα η γουρούνα και να μου λέει ο Ινδός να μην το σπαταλώ γιατί μας τελειώνει και πως θα πλύνει τα σωληνάκια του!! Με προκαλούνε. Και το χειρότερο είναι ότι δεν μπορώ να κάνω και πολλά γιατί έτσι και αρχίσει...

Αλλά εντάξει δεν παραπονιέμαι. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα να μας αποσχολήσουν. Σήμερα για παράδειγμα είναι λέει Μεγάλη Παρασκευή. Άντε και είναι. Τι είναι? Δεν ξέρουμε. Πόσοι καταλαβαίνουμε τι είναι η Μεγάλη Παρασκευή? Και η Ανάσταση?

Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε αυγά, την Μεγάλη Παρασκευή περνάμε κάτω από τον Επιτάφειο, και το Μεγάλο Σάββατο πάμε τα μεσάνυκτα στην εκκλησία η οποία δόξα τω Θεώ είναι κοντά στο κλαμπ για το άφτερ. Μη μας φαν οι δρόμοι.

Σε απασχολούν αυτά Κωστή? Δεν ξέρω, εμένα με απασχολούν. Τόσα έθιμα, και από ήθη τίποτα, χάθηκαν. Πανε και κλαίνε στην εκκλησία γιατί λέει χτες κρεμάστηκε και σήμερα θάφτηκε. Βρε για εμας πρέπει να κλαίμε, ο Χριστός δεν έχει την ανάγκη μας!

Αυτές τις μέρες βλέπω αυτή την ταινία, για έναν Άγιο από την Ινδία. Ουυυυ αντίχριστός! Βρε τα ίδια λέει σου λέω. Ουυυυυ είσαι αντίχριστος! Αυτά είναι εκτός της κουλτούρας μας! Ναι! Ενώ η λέιντι γκάγκα, ο Χατζηγιάννης και το κλάμπινγκ είναι εντός της κουλτούρας μας. Βρε ουστ. Άσχετε.


Μη φανταστείς, 15 λεπτά είδα μόνο, πού χρόνος, αλλά αν καταφέρεις να ξεπεράσεις τη διαφορετική αισθητική και τρόπο έκφρασης, μιλάει και δείχνει τις ίδιες αρχές με το Χριστό. Όλοι οι Άγιοι του Θεού είναι, άσχετα αν είναι της εκκλησίας ή όχι.

Σε αφήνω γιατί με κούρασα, και έχω να ετοιμάσω ενέσεις για τις γουρούνες.

Καλή Ανάσταση να'χουμε. Εμείς, όχι ο Χριστός. Δεν έχει ανάγκη λέμε!

28 σχόλια:

  1. Τα φιλιά μου στις γουρούνες σου! Και εξήγησέ τους λίγο πόσο ευτυχισμένες πρέπει να είναι που γεννήθηκαν γουρούνια και όχι αρνιά αυτήν την εποχη... http://apeleytheros.files.wordpress.com/2011/04/pasxa-arni-gourouni.jpg?w=1000
    Αλήθεια αυτές οι νέες ονόματα έχουν?
    --πλυντήριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντρέα λένε τη μία και Τζάκι την άλληνε. Φιλί να έρθεις να τις δώσεις μόνη σου, εγώ και που τις σηκώνω πολύ τους είναι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μούλτι για μπαχαρικά με ιντρίγκαρε αλλά δε θα ρωτήσω για να μη σε ταράξω παραπάνω... Θα επιληφθώ της κατάστασης και θα το γουγλάρω μόνη μου!
    Όταν σε συγχύζουν οι γουρούνες, να τις φαντάζεσαι ως φρεσκοκομμένες φέτες μπέικον και να γελάς σαρδόνια. Νομίζω πως θα πιάσει, ε;
    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σε ιντρίγκαρε μάνα μου, ένα μούλτι είναι για να αλέθεις μπαχαρικά... Και η αλήθεια είναι ότι δεν με συγχίζουν οι γουρούνες καθόλου! Τα γουρούνια τα υπόλοιπα με συγχίζουν..

      Διαγραφή
  4. έχω άγνωστες λέξεις... ας εξηγήσει κάποιος στην άσχετη....
    "νεβατά κουλούρια από τον κατσουνά" τι είναι αυτόοοο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουλούρια που φουσκώνουν είναι και ο κατσουνάς εκεί που τα κρεμάνε. Δες στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης για πληροφορίες!

      Διαγραφή
  5. Να πεις στον Ινδό ότι αν πάθεις καμιά μόλυνση από τις Αμερικλανογουρούνες που γραντζουνάνε, θα του βάλεις τα πλυμένα (μεν) σωληνάκια (δε) τόσο βαθιά που θα κάνει αστρικό ταξίδι και θα δει από κοντά τον Αη-Τσατραπάτρα του! Α στην ευχή, με κολάσανε πάλι, πασχαλιάτικο!
    (Ερωτήσεις-απορίες
    1. Οι προηγούμενες γουρούνες σε ποιά κρεαταγορά σπρωχτήκανε;
    2. Γιατί 2 σε αυτό το εξάμηνο και όχι 3; Τι τσιφουτιές είναι αυτές;
    3. Οι Κινέζοι ΣΟΥ ζουν ΑΚΟΜΑ; ΌΛΟΙ; ΓΙΑΤΙ;
    4. Τα ονόματα των γουρουνιώνε ποιός τα διαλέγει;
    5. Το μούλτι για μπαχαρικά βγήκε καλό;)

    Ο Χριστός αναστήθηκε, μάνα μου, άμα είμαστε μάγκες ας κάνουμε το ίδιο! Φιλιά (σε σένα) και Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ, ωχ, ωχ.. "Θα του βάλεις τα πλυμένα (μεν) σωληνάκια (δε) τόσο βαθιά που θα κάνει αστρικό ταξίδι και θα δει από κοντά τον Άη-Τσατραπάτρα του!"

      Με το παραπάνω, προβλέπω να σου κάνει απεύθυνση ο Αμερικλάνος μας. Τσκ τσκ τσκ. Τον έχουμε μάθει πλέον.. :Ρ Τουλάχιστον εγώ, μάνα μου, θα σου έκανα απεύθυνση με τούτο το σχόλιο.

      Ορίστε κι ένα καλό από την Μελβούρνη. Ως γνωστόν δεν είμαι οπαδός της ορθοδοξίας εδώ κι αρκετά χρόνια. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγω την εκκλησία - ευτυχώς που είναι πάντα τόσο τίγκα στον κόσμο και δεν αναγκάζομαι να περιμένω με τις ώρες στην ουρά για να "προσκυνήσω" κι εγώ με την σειρά μου.

      Την Μ(ικρή) Παρασκευή, το ακόμη πιο Μ(ικρό)Σάββατο και το έθιμο του Επιταφίου οι χριστιανοί το δανείστηκαν από την εορτή των Αδωνίων στην αρχαία Ελλάδα, σε ανάμνηση του θανάτου και της ανάστασης του θεού Άδωνη.

      Αν δεν με πιστεύεις μάνα μου, κακό της κεφαλής σου, καθώς οι μονοθεϊστικές θρησκείες επηρεάστηκαν από τις παραδοσιακές και ο χριστιανισμός είναι ένα κράμα μιθραϊσμού κι αρχαίας ελληνικής θρησκείας.

      Σε σχετική συζήτηση λίγες ώρες πριν την αναχώρησή μας για την εκκλησία (τους) λέω στην μάνα μου, η οποία δεν έχει ιδέα περί ελληνικής θρησκείας:

      Α: Πφ! Κάθε χρόνο τα γ-ίδια και τα γ-ίδια, δεν βαρεθήκατε;
      Μάνα: Έλα, τελείωνε, ετοιμάσου να φύγουμε. Μια φορά τον χρόνο είναι...
      Α: Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημά μου... Θα σου άρεσε να σε σέρνω εγώ στα Αδώνια με το ζόρι για να δεις την αναπαράσταση του θανάτου του Άδωνη;
      Μάνα: (Αντί για Αδώνια, το εκλαμβάνει ως Αηδόνια... ,και πως προφανώς κάποια χρηστική αξία έχουν τα πουλιά (!) την ημέρα του θανάτου του θεού Άδωνη και μου πετάει) Τίποτα Σπουργίτια ή Περιστέρια για το Μεγάλο Σάββατο δεν έχετε όπως εμείς; Με Αηδόνια την βγάζετε;

      Χαχαχαχα. Ακόμη γελάω...

      Όσο για τα σχόλιά σου περί θρησκείας, Αμερικλάνε μου, σε καταλαβαίνω και συμπάσχω. Άντε τώρα να εξηγήσεις σε κάποιον πως η αίρεσή του, ο χριστιανισμός δηλαδή, είναι αδελφάκι του εβραϊσμού και του ισλαμισμού, με διαφορετική ονομασία και περιτύλιγμα. Άντε να δώσεις στον ορθόδοξο πιστό να καταλάβει την αξία των παραδοσιακών θρησκειών..

      Καλά Αδώνια, Αμερικλάνε μου! Καλό Πέσαχ για τους υπόλοιπους... :Ρ


      ΥΓ Α, και μην ξεχάσω. Στην Κρήτη τα λέμε Ανεβατά τα κουλούρια αυτά, δεν ξέρω αν είναι το ίδιο με τα δικά σας. Πρέπει να μου δώσετε την συνταγή για να τις συγκρίνουμε. :ρ

      Διαγραφή
    2. Ρε Πομπεία, σαν ηφαίστιο εξεράγεις και εκτόξευσες ερωτήσεις αντί για λάβα. Το'πιασες?
      1. Με τόσο βαρβιτουρικό που τους έδωσα για να τις στείλω, μάλλον σε κέντρο αποτοξίνοσης τις στείλανε...
      2. 4 ειναι αυτο το εξάμηνο αλλα θα τις πάρω σε δυο δόσεις των 2 γιατί δεν αντέχουν τα νεύρα μου!
      3. ΟΛΟΙ παναθεμα τους αλλα ο ενας εφυγε η αλλη πηγε διακοπες η τριτη κλαιει για τον ενα που εφυγε και γενικα ησυχασα
      4. Το αφεντικό τους δηλαδή εγώ! Είναι παραγγελιές.
      5. Δεν έχω ιδέα κάτσε να το αγοράσω πρώτα να της το στείλω και βλέπουμε!

      Αγριμιώ, ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ καλό ήταν αυτό το τελευταίο! Και δεν το είχα σκεφτεί... Μ'αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι αν και στο Χριστό πιστεύω κάργα. Η εκκλησία δεν καταλαβαίνω τι ρόλο βαράει...

      Διαγραφή
  6. Ευτυχώς είναι Πάσχα και τη γλίτωσαν τα γουρουνάκια σου...Σκέψου να ασχολιόσουν με αρνιά!!!!

    Και δεν καταλαβαίνω τί κακό έχει η μπουγάτσα με αρνί;Μη βάζεις άχνη και κανέλα και μια χαρά μου φαίνεται! :-Ρ

    Καλή Ανάσταση να έχουμε και να περάσεις όμορφα ρεεεεεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα εγώ ότι είναι κακή η μπουγάτσα με το αρνί?? Ίσα ίσα πιστεύω θα είναι πεντανόστιμη!

      Διαγραφή
  7. ηρεμια,φαση ειναι,θα περασει...βαθειες ανασες στο δασος....μη σκασεις για δυο...γουρουνες!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σκάω για δυο γουρούνες... για εκατο γίδια σκάω αχαχαχαχαχ

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά και όπως λέμε στα μέρη μας "Και Του Χρόνου"!
    Κατ' αρχή ευχαριστώ πολύ για την αφιερωματική ανάρτηση σου στην παράδοσή μας και δεύτερο να δώσω εξηγήσεις στις απορίες σας.
    Τα" νεβατά" κουλούρια φτιάχνονταν με προζύμι(προυζουμερή) και έπρεπε να σκεπαστούν με ρούχα μέχρι ν' ανέβουν δηλαδή να φουσκώσουν και μετά να πάνε στο φούρνο. Διατηρούνταν πολύ καιρό κρεμασμένα στον "κατσουνά" και στην οροφή του παλιού μονοκάμαρου σπιτιού με τα ¨κορφάδια" και τη χωμάτινη στέγη.
    Προσπάθησα να μεταφέρω την εικόνα του κατσουνά στα σχόλια και δεν τα κατάφερα. Μπορείτε να τη δείτε στις "Καμαρίτσες" Κωστής.
    Λέγεται κατσουνάς, γιατί τα καθαρισμένα κλαδιά πεύκου και κρεμάστρες των κουλουριών είναι στραβά στο σχήμα που έχει το μαχαίρι σύντροφος του γεωργού που λέγεται "κατσούνι".
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε και γιαρένη(παλιά ο οικογενειακός φίλος) Αμερικλάνε, σου αφιερώνω ένα Φαντενό ανέκδοτο για να σου φτιάξει τη διάθεση μόλις ξυπνήσεις.Πρέπει τώρα να είναι 2 η ώρα στην Αμερική.
    Στην παρένθεση γράφω την ερμηνεία της λέξης.

    Ήταν καλοκαίρι κι εκάθουνταν(κάθονταν) στο παγκάκι της πιάτσας(πλατείας) του χωριού Αφάντου ο Γιώρκης με τον φίλο του τον Παπαούζο.
    Σταματά ένα μοτοσακκό (μοτοποδήλατο) με δύο ξένους τουρίστες που ζητούσαν πληροφορίες κρατώντας το χάρτη της Ρόδου.
    - Γιου σπικ ίγκλις;
    - Τι λέσιν πρε φτηδά; (Τι λένε αυτοί)
    Εσήκωσε το κεφάλι και το μπαστούνι ο Παπαούζος, για να δείξει άγνοια.
    -Σπρέχεν Ντόιτσ; συνέχισαν οι ξένοι
    - Ποιο Ντωνί θέλετε;
    -Παρλεβού Φρανσε;
    ......
    Απογοητευμένοι οι τουρίστες έφυγαν.
    Λέει ο Παπαούζος:
    - Είες (είδες) πρε Γιώρκη, την σήμερον ημέρα ο άθρωπος μπρέπει να μιλά και καμιάν ξένη γλώσσα!
    - ΜΕ ΚΑΙ ΦΤΟΙ (αυτοί) ΜΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΠΕΝΤΕ ΕΣΥΝΕΝΝΟΗΘΉΚΑΣΙ , ΛΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧα αυτό το φαντενό το χιούμορ.... Πρέπει να αναφέρουμε όμων τη λέξη "με" που σημαίνει αλλά, όπως και στα γαλλικά!

      Διαγραφή
  10. Kαλή Ανάσταση ...όπως το λες ..στις καρδιές μας ...
    ΥΓ...κανένα γουρούνι μήπως σας περισσεύει....γιατι αρνι φέτος γιοκ...χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή ανάσταση να χουμε εμείς, όχι ο Χριστός. Δεν το χει ανάγκη!
    Σωστότατος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλη ανασταση καλο πασχα....υγεια ευτυχία..να περάσεις όμορφα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά ήτανε μωρέ. Σαν το Πάσχα στη Ρόδο δεν είναι αλλά νταξ. καλα.

      Διαγραφή
  13. Στην ρουτινα των γιορτων ξεχασες και την υπερπαραγωγη του Τζεφιρελη που καθε χρονο αν δεν δεις εστω ενα τεταρτο δεν καταλαβαινεις Πασχα..

    Οσο για αυτους που σε νευριαζουν γιατι δεν αναφερεις εντελως τυχαια οτι στην χωρα σου πιστευουν σε μια θρησκεια, η μοναδικη νομιζω που οι πιστοι σκοτωσαν το θεο τους...ταυτοχρονα κανε και το σταυρο σου... Δεν νομιζω να σε ενοχλησουν ξανα...

    Καλη ανασταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες?? Πρέπει όμως να το πω με τρόπο ε, για να κάνει αίσθηση...

      Διαγραφή
  14. Χριστός Ανέστη σε όλους σας! Μέσα σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή