Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Never Ending Books

Ο Twisted από καουμπόι με έκανε κάτι άλλο:
ΟΥΣΤ ΜΑΛΑΚΑ ΑΜΕΡΙΚΛΑΝΕ!
Σε δύο συνεχόμενες αναρτήσεις παρακαλώ. Σ'ευχαριστώ πολύ Twisted για το κοπλιμέντο, γιατί έτσι μου δίνεις  το ΟΚ να σου πω και εγώ παρόμοια κοπλιμέντα και εν γένει να περάσουμε και κανα μήνυμα ρε παιδί μου.

Δε χρειάζεται να βρίσεις για να προσβάλεις και δε χρειάζεται να θίγεσαι όταν σε βρίζουν.

Ξέρεις κάτι Twisted? Εδώ χάμω που πήγα και ήρθα όπου αναφέρω τη λέξη Ελλάδα (βασικά τη λέξη γκρις, το Ελλάδα δεν θα το καταλάβαιναν) μου λένε ΟΠΑ! Όλος ο κόσμος φαίνεται να θεωρεί τους Έλληνες χαλαρούς και υπεράνω, ότι βρίζονται μαλώνουν και μετά από πέντε λεπτά είναι σαν να μην έγινε τίποτα. Ευτυχώς, αυτό το πράγμα ισχύει για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού (απ'όσο ξέρω και μπορώ να κρίνω), αλλά δυστυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Η Ελλάδα μεταλλάχτηκε από Ανατολή σε Δύση και πλέον τίποτα δεν είναι πάνω από το εγώ μας. Απαιτούμε σεβασμό όταν ο σεβασμός κερδίζεται και βγάζουμε δικούς μας ορισμούς για το τι είναι προσβλητικό και τι όχι, αφού ούτως ή άλλως το μόνο που μετράει είναι να βγούμε από πάνω και τίποτα παραπέρα.

Πολλά προβλήματα έχουν ριχτεί στην "αμορφωσιά" του κόσμου, αλλά επέτρεψέ μου, Twisted, να σου πω ότι σε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα ευθύνεται η υπερβολική και ταυτόχρονα περιορισμένη "μόρφωση". Διαβάζουμε βιβλία σαν μανιακοί, τα χαϊκλασάτα και μερικά από τα "χαμηλά" ίσα για να πούμε ότι τα διαβάσαμε, και ξερνάμε κοσμοθεωρίες και κανόνες πιο γρήγορα και από παππούς με τροφική δηλητηρίαση.

Τι είναι αυτά τα άσχετα που μας αμολάς ρε μαλάκα Αμερικλάνε θα μου πεις τώρα Twisted, και θα έχεις και ένα δίκιο! Εξηγούμαι σε τρία. δύο. ένα.

Πήγα που λες την περασμένη Πέμπτη σε μια συνάτηση (διαλογισμού) σε ένα αρχαίο (σοβαρά, για τα αμερικάνικα δεδομένα αρχαίο είναι) βιβλιοπωλείο που νόμιζα ότι νοικιάζει και μια αίθουσα για έξτρα έσοδα. Έτσι νόμιζα γιατί έτσι έχω μάθει. Αν έχεις ένα μαγαζί ΤΙΓΚΑ στο βιβλίο και μια ωραία αιθουσούλα σε κεντρικό σημείο μιας από τις πιο γνωστές πόλεις της χώρας, λογικό είναι να το ξεζουμίσεις σαν τον μπομπ τον σφουγγαράκη.

Αμ δε!

Αυτό το πράμα λοιπόν τελικά είναι Donation Bookstore. Το γράφω στα αγγλικά όχι επειδή είμαι ψώνιο (το ότι είμαι ψώνιο είναι εντελώς άσχετο) αλλά επειδή στα ελληνικά δεν υπάρχει αυτή η έννοια και εν γένει στην Ελλάδα δηλαδή, ή τουλάχιστον δεν την έχει δει ποτέ ο Αμερικλάνος στα 24 (και μισό) χρόνια που έξησε εκεί.

Ακόμα και το σκατό σου να πέσει κάτω, η πρώτη σου σκέψη θα είναι πως μπορείς να βγάλεις κανα ευρώ, ίσως δίνοντάς το για έρευνα. Γιατί? Επειδή έτσι κάνει η Αμερική, αυτό είναι το όνειρο που μας μετάδωσαν σαν σιχαμένο μικρόβιο και σε αυτό είμαστε πιστοί. 

Έμεινα μαλάκας Twisted όταν αναλάκυψα ότι όλα τα βιβλία εκεί μέσα (μιλάμε για εκατοντάδες και όχι του κώλου) είναι ΔΩΡΕΑΝ, όπως και η διάθεση της αίθουσας είναι ΔΩΡΕΑΝ. Φυσικά μπορείς να αφήσεις "δωρεά" στο παγκάρι αλλά εξαρτάται από εσένα.

Ο ιδιοκτήτης μου εξήγησε ότι ένα βιβλίο στο ράφι δεν έχει καμία αξία και όταν κάποιος αποφασίσει να το πάρει για να το διαβάσει, αποκτά ανεκτίμητη αξία και είναι πλέον πολύ αργά για να το τιμολογίσεις. Ο άνθρωπος φαινόταν να είναι στα χαμηλά οικονομικά στρώματα σε μια χώρα που το χρήμα είναι το παν και παρ'όλα αυτά, μένει πιστός στα ιδανικά του.

Πόσοι από εμάς μπορούν να πουν το ίδιο? Πεινάω, έχω παιδιά, ΟΚ, χρειάζομαι λεφτά. Το καινούριο αμάξι κάθε δύο χρόνια τι το θέλω? Την τηλεόραση πλάσμα με υγρούς κρυστάλλους και στέρεη ηλιθιότητα γιατί την έβαλα στην κάρτα? Γιατί ενώ περηφανεύομαι ότι είμαι Έλληνας και ανώτερος, συμπεριφέρομαι σαν Αμερικανάκι εθισμένο στα ψώνια? Γιατί λύσσαξα να έρθω στην Αμερική λες και είναι η χώρα της επαγγελίας?

Μήπως γιατί νομίζω ότι τα ξέρω όλα? Μήπως γιατί έτυχε να διαβάσω 200 βιβλία και να δω 35 θεατρικά και να απονείμω στον εαυτό μου πιστοποιητικό ποιότητας και κουλτούρας? Άρα? Άρα είναι ΟΚ να τα κάνω όλα αυτά, και σαν αποτέλεσμα να τα κάνουν και οι άλλοι αφού μια ζωή είμαστε μη και κλάσει ο γείτονας και δεν την πιούμε.

Η υποτιθέμενη μόρφωση που παίρνουμε και ο ανταγωνισμός μέσω της προβολής έχουν φουσκώσει το εγώ μας τόσο πολύ που κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις για να εδραιώσουμε το στάτους μας και να χτίσουμε το κάστρο (με θρόνο, κορώνα όλα κομπλέ) μέσα στην κεφάλα μας. Και φυσικά χειρότερη απ'όλες τις χώρες η Αμερική.

Το κράτος της Αμερικής δεν παρέχει σχεδόν ΤΙΠΟΤΑ στους πολίτες, πολύ πολύ λιγότερα απ'όσα παρέχει η Ελλάδα σους Έλληνες. Δεν υπάρχει δημόσια ασφάλιση, ένσημα, πληρώνεις έξτρα τα πάντα, μέχρι και το ασθενοφόρο που σε παίρνει όταν στουκάρεις (χτύπα ξύλο). Με συγχωρείς, γράψε λάθος. Από τα 900, δίνεις μόνο τα 500 δολάρια στο ασθενοφόρο, τα 400 τα δίνει η ασφάλεια. Μου τα έλεγε μια που στούκαρε και εκλαιγε.

Σε αυτό το κωλοπεριβάλλον, υπάρχει κόσμος που λέει στ'αρχίδια μου τα λεφτά, στ'αρχίδια μου και οι κανόνες της αγέλης σας. Τέτοιοι άνθρωποι εμπνέουν και άλλους να ακολουθήσουν ή έστω να εκτιμήσουν την αδιαφορία στο χρήμα. Στην Αμερική όταν κάνεις κάτι δωρεάν θα τρέξουν όλοι αλλά θα σε θεωρήσουν χαζό. Στην Ελλάδα σε θεωρούν ύποπτο. Δεν το νοείται πλέον το μορφωμένο μας κεφάλι ότι κάτι μπορεί να είναι και τζάμπα και ότι ναι, υπάρχει κόσμος που κάνει πράγματα για άλλους δωρεάν, χωρίς να λαμβάνει τιμητική πλακέτα.

Ρε μαλάκα Twisted, διαβάζοντας αυτά που γράφω δυσκολεύομαι να με καταλάβω. Μίλα μάνα μου, που κάθεσαι εκεί μισή ώρα και δε λες τίποτα. Εντάξει τα έμπλεξα λίγο, αλλά το νόημα περνάει (λίγη καλή θέληση να υπάρχει).

  • Πέραν από κότες και πατάτες, το χρήμα πλέον νομίζουμε ότι αγοράζει τα πάντα.
  • Ξοδεύουμε ακόμα και χρήμα που δεν έχουμε γιατί έτσι εδραιώνουμε τη θέση μας.
  • Αντιγράφουμε τους Αμερικάνους.
  • Φταίει ο αποκλεισμός από την πραγματικότητα που ήρθε με όλη τη μόρφωση, την επιμόρφωση και κυρίως την "ενημέρωση".
Χειρότερα τα έκανα αλλά δεν πειράζει. Νομίζω αυτό που ήθελα να πω το είπα. ΜΕ ΡΕΓΟΥΛΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΖΕΙΣΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ. ΝΙΩΣΕ.

ΥΓ1: Φαντάζομαι πολλοί από εσάς διαβάζετε βιβλία και είστε μορφωμένοι και τα λοιπά, και ελπίζω να μην σας έθιξα. Δεν τσουβαλιάζω ούτε κατηγορώ κανέναν, το αν διαβάζεις ή όχι βιβλία (και ΤΙ βιβλία) δεν σημαίνει κάτι οπότε ξεκόλλα.

ΥΓ2: Άλλαξα τρία θέματα ενώ έγραφα και στο τέλος πήγα να τα ενώσω με θεαματικώς ακαταλαβίστικα αποτελέσματα, αφού δεν ξέρω την τύφλα μου από γράψιμο - ποιο γράψιμο, ούτε καν σκέφτομαι και γράφω. Αν το πεις πουθενά όμως θα το αρνηθώ και θα πω ότι έκανα τέχνη και είσαι βάρβαρος που δεν την καταλαβαίνεις. Έχουμε και ένα ίμτατζ μάνα μου.

ΥΓ3: Αντί για έζησε έγραψα έξησε καταλάθος, αλλά νομίζω ταιριάζει καλύτερα!

14 σχόλια:

  1. Εμένα πάντως δεν με έθιξες καθόλου,δεν θεωρώ τον εαυτό μου μορφωμένο,εχω μάθει πολλά από τη πουτάνα τη ζωή!!
    Ξέρω πολλούς βιβλιοφάγους, που η μαλακία τους σπάει καρύδια,να μην πω τίποτα άλλο..
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε Αμερικλανάκι..ξες κατ΄?
    Ωραία τα λες, μάνα μου.
    Αλλά εδώ είναι Βαλκάνια.
    Δεν το σώζουμε με τίποτις, λέμε.
    Καλημέρες και φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παραδέξου το, τα γράφεις για να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητά σου για νόμπελ.

    και όλα τα άλλα είναι απλώς οδοντόκρεμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή η λέξη ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ, εδώ μου κάθεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ τώρα που συλλέγω βιβλία και τα διαβάζω ενίοτε πρέπει να παρεξηγηθώ; Όχι, καλέ, σιγά μη θιχτώ κιόλας! Αφού τηλεόραση δεν βλέπω! (Ρωτάω και απαντάω μόνη μου)

    Disclaimer a.k.a. ψιλά γράμματα:
    Το παρόν σχόλιο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί υποψηφιότητα για ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ και ως εκ τούτου θέτει τη συγγραφέα εκτός συναγωνισμού.

    (Αλλιώς θα ήταν προϊόν αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς η γράφουσα έχει ήδη κερδίσει στο παρελθόν ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ και χωρίς να προσπαθήσει καθόλου. Ευχαριστώ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ διαβάζω, αρκετά μπορώ να πω, αλλά το κάνω για μένα και για κανέναν άλλο, οπότε δεν υπάρχει και λόγος για να θιχτώ.... Η αλήθεια είναι ότι είμαστε τόσο βουτηγμένοι στα σκατά που δεν ξέρουμε από που να πιαστούμε πια. Δεν βαριέσαι..... Σε λίγο που δεν θα έχουμε ούτε για χαρτί να σκουπίσουμε τον απαυτό μας..... θα μάθουμε να ξαναχρησιμοποιούμε το χορτάρι....
    Ίσως ξανα ανακαλύψουμε τις πραγματικές αξίες της ζωής!!!! Φιλιά, μικρέ!!!! Να προσέχεις εκεί έξω που είσαι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε αυτό το ποστ, δε θες να αφήσω σχόλιο και δεν αφήνω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε μαλάκα Αμερικλάνε, αφού πήρες φόρα, δεν κάνει να σε διακόψω μάνα μου!

    Καλά τα λες. Εγώ είμαι από κείνους που, ενώ αγαπούν τα βιβλία, δεν έχουν (ή δε δημιουργούν) το χρόνο για να διαβάσουν. Ντρέπομαι γι'αυτό, αλλά είναι η αλήθεια.

    Στο βιβλιοπωλείο που λες, θα ένιωθα σαν στον Παράδεισο. Ο τύπος αξίζει πολλά συγχαρητήρια και πολλούς μιμητές.

    Στα 4 σημεία που σημειώνεις, συμφωνώ πολύ. Να προσθέσω μόνο στο τελευταίο και την ΠΑΡΑμόρφωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εσύ το πας λάου -λάου για Νόμπελ και μας το κρύβεις.
    Εχεις ταλέντο στο γράψιμο τελικά ότι και αν γράφεις.

    Μακάρι να σκέφτονταν οι περισσότεροι όπως ο βιβλιοπώλης αλλά το χρήμα τους έχει καβαλήσει όλους!

    Πιστεύω δεν θ'αργήσει ο καιρός της προσφοράς από όλους μας!

    Τα θαλασσινά μου για καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ετσι κ αλλιως η εννοια 'μορφωση' ειναι πολυ αοριστη.Αλλα εστω οτι διαθετεις μορφωση.Το οτι ξερεις για το Διαφωτισμο και τον κυβισμο και ξερεις τον Λορκα απ'εξω κ ανακατωτα,αυτο δε σε κανει καλυτερο ανθρωπο νομιζω ουτε εξυπνοτερο,αλλο 'μορφωση',αλλο 'ευφυια'αλλο 'χαρακτηρας'.αρα καλα κανω κ δε διαβαζω ουτε κομικς.Οσο για τους 'βιβλιοφαγους',οι περισσοτεροι απλα ξεκοκκαλιζουν τα τελευταια εμπορικα μυθιστοριματα απο το top10 του Public,οποτε σιγα τη μορφωση anyway...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να σου πω ότι έχεις απόλυτο δίκιο, έχεις! θα το πω!
    Εγώ γιατί θεωρώ ότι αντί να ξυπνάμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο , όσο πάμε, και χαζεύουμε?
    Επίσης ακόμα , θεωρώ ότι όσο " μορφωμένος" και να είσαι, και όσο και η κοινωνία εξελίσσεται, έχουμε ακόμα πράγματα να μάθουμε από αυτούς που για μας είναι οι αγράμματοι εκεί έξω. Γιατί αυτοί έζησαν την ζωή που εμείς που δεν θα ζήσουμε ποτέ, έμαθαν από εκείνη και έπραξαν κατά βουλησιν, και οι περισσότεροι δεν βρήκαν χαμένοι, Εμείς απλά αναμασάμε αυτά που μας πασάρουν.
    Ήθελα και αλλά να πω, αλλά μου έκοψε τη φορά το τηλέφωνο και τα ξέχασα ντοινγκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ΦΟΥΛΗ: Βιβλιοφάγοι και όχι μόνο, πολύς κόσμος ειδικεύεται στο να σπάει καρύδια!

    @Στέλλα: Θεεενξ....

    @Νεφέλω: Δεν το σώζουμε λες ε? Για κάνε μια προσπάθεια!

    @Ρία: Οδοντόκρεμες και σοκολατινες, γαμώτο με κατάλαβες! Θα με ψηφίσεις όμως, ε?

    @Koueen: Ποπο λύσσα με την απεύθυνση! Άστε μανίτσες μου το θέμα, όπου μου τη βαρέσει δίνω απεύθυνση ούτως ή άλλως!

    @Σταυρούλα: Όταν τελειώσει το χαρτί μέχρι και για σκούπισμα... πάρε ένα κιντλ!

    @Κούλα: Πάλι καλά που δεν σχολίασες ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    @Twisted: Συμφωνείς?? Μισό να αναθεωρήσω!

    @zoyzoy: Λάου λάου και υπογείως, ΠΕΣ ΤΑ!

    @the man: Επίσης και σημαντικότερο, άλλο ΣΟΦΙΑ!

    @Siren: Ωραία τα λες και του λόγου σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @elf: Γιατί μάνα μου σου κάθεται? Ωραιότατη εύηχη ευάερη ευήλια, τι άλλο θες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή