Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Νηστεία

Πάντα σύγχρονος με την επικαιρότητα ο Αμερικλάνος.

Έλεγα να τα ξαναγράψω σε χαρτί αλλά λέω άσε μην τους τυφλώσω τελείως. Μια χούφτα αναγνώστες έχω, μπράιγ γραφή δεν ξέρω να σας τα γράφω έτσι και σας τυφλώσω, οπότε... Πίσω στο παλιό καλό παραδοσιακό πληκτρολόγιο. Ε ρε. Που καταντήσαμε. Να είναι το πληκτρολόγιο του λάπτοπ παραδοσιακό ενώ το τετραδιάκι με το στυλό να είναι το μεταμοντέρνο που δεν μας βολεύει κιόλας.

Σήμερα είναι Καθαρά Δευτέρα, έτσι? Ποιος χέστηκε θα μου πείτε. Α όχι, όχι δεν έχεις δίκιο εσύ που το'πες αυτό. Ναι, εντάξει, είναι δηθενιά και νηστεία γιαλατζί, εντάξει λέμε, αλλά δεν παύει να είναι μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας της Ελλάδας. Γι'αυτό το λόγο και εγώ χτες οδηγούσα ΤΡΕΙΣ ώρες να πάω να βρω ταραμά (του κώλου αλλά τι να κάνεις).

Αλλά ας ξεκινήσω από την αρχή. Μη σας ζαλίσω και μέρα που είναι, δεν κάνει.

Χτες που λέτε, πήγα για ψώνια. Τρεις ώρες να γυρνάω δεξιά αριστερά για να πάρω όλα. Βρήκα έναν ταραμά του κώλου που βρωμοκοπάει σαν διάροια από ροφό και έφτιαξα ταραμοσαλάτα. Έκανα λαγάνα με ταχίνι και γαρίδες σαγανάκι. Προμηθεύτικα και μακεδονικό χαλβά με σοκολάτα μέσω ταχυδρομείου, βρήκα και τουρσί πήρα και μια κονσέρβα γίγαντες και την έκανα ταράτσα.

Μαλάκες, ο ταραμάς ΜΙΑ ΜΠΟΧΑ μία μπόχα δεν υπάρχει. Το λεώ εγώ που ταραμά τρώω κυριολεκτικά με το κουτάλι, άσε το σωληνάριο με τα αυγά μπακαλιάρου! Αλλά αυτό το πράμα... Έβαλα και μπόλικο κρεμμύδι στην ταραμοσαλάτα να σπάσει η μπόχα αλλά τίποτα. Αηδία.

Γιατί τα λέω όλα αυτά. Γιατί εγώ ο μαλάκας έκατσα και έφαγα όλη μέρα χτες για να ετοιμάσω πράγματα που στο Ελλαδιστάν τα βρίσκεις στο μπακάλικο της γωνίας, αλλά αυτοί που μένουν δυο μέτρα από το μπακάλικο τρώνε τοστ και πίτσες! Απίστευτο? Καθαρά δευτέρα και να ακούω τον έναν έφαγε δημητριακά, ο άλλος τοστ, ο άλλος πίτσα και ο άλλος έψαχνε σουβλατζίδικο. Πόσο ζώα? Να τα έχουν όλα στα πόδια τους και να το παίζουν σνομπαρία και εγώ να σκίζομαι να αναπαράξω καθαροδευτεριάτικο τραπέζι? Όχι φίλοι μου, αυτό δεν θα περάσει έτσι. Βασικά έτσι ακριβώς θα περάσει γιατί δεν έχω τη δύναμη να περάσω νόμο να απαγορεύεται η κατανάλωση φαστσουντ την Καθαρά Δευτέρα, αλλά λέω και καμιά μαλακία έτσι να χαίρομαι μόνος μου.

Μισό λεπτό όμως, να μην παρεξηγηθώ. Η ένστασις μου δεν έχει καμία μα ΚΑΜΙΑ σχέση με την δήθεν νηστεία που πρέπει να κάνουμε σήμερα. Οι εποχές που ήμουν παπαδοπαίδι και μούντζωνα τον κόσμο στα γκούντις κάθε Τετάρτη και Παρασκευή της Σαρακοστής και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πλέον αλλαξοθρήσκεψα και ξεκόλλησα από τη δηθενιά του Χριστιανισμού στο θέμα νηστεία.

Γιατί, κύριε, εσύ, εσύ ναι που κατεβάζεις ταραμοκεφτέδες και μιλφέιγ με γάλα σόγιας, νηστεία δεν είναι αυτό που μας πουλάνε. Ήμαρτον δηλαδή, να υπάρχει τούρτα νηστίσιμη, τυρί, ΣΑΛΑΜΙ, να βαφτίζεις τις γαρίδες χόρτα, αφού δεν έχουν αίμα, τους αστακούς, τα καβούρια και λοιπά.

Όχι, κύριε, δεν είναι. Η αστακομαρανοδάνα δεν είναι νηστίσιμη και ας μην έβαλες λάδι. Ούτε οι ταραμοκεφτέδες. Ούτε οι γαρίδες. Θες να νηστέψεις? Πολύ ευχαρίστως! Νήστεψε! Φάε ΑΠΛΑ. Α-Π-Λ-Α. Το καταλαβαίνεις? ΑΠΛΑ. Φάε καμια σαλάτα, βράσε καμια πατάτα, κανα καρότο, ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ. Το νόημα της νηστείας είναι να ξεκολλήσεις από την μπάκα σου. Έχουμε μάθει να μην στερούμαστε τίποτα στο φαΐ, πράγμα όχι αναγκαστικά κακό. Εφόσον έχεις, γιατί να μη φας? Να φας. Αλλα μια στο τόσο κάνε και λίγη κράτη για να διδάξεις στον εαυτό σου να μην είναι κοιλιόδουλος. Φάει ό,τι πιο απλό βρεις χωρίς να σε νοιάζει η γεύση, η όψη και αν πάει καλά με ούζο.

Άλλο αυτό. Νηστεία = στέρηση αλλά ΟΧΙ προς Θεού δεν στερούμαστε τη γεύση από το φαΐ, ούτε το αλκοόλ από το ποτό.

Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε τι εννοώ με τη δηθενιά της νηστείας. Εγώ πχ σήμερα δεν έφαγα κρέας ούτε αυγό. Αλλά έφαγα και το ευχαριστήθηκα. Δεν στερήθηκα, δεν ένιωσα να κάνω την οποιαδήποτε θυσία, οπότε ΔΕΝ νήστεψα.

Ξέρω παιδιά εδώ που είναι χορτοφάγοι και τρώνε λιγότερα απ'όσα τρώμε εμέις σήμερα. Διότι τους είναι αδιανόητο πχ να θεωρήσουν τη γαρίδα αρτίσιμη αφού και αυτή πλάσμα του Θεού είναι. Το ίδιο και για το καβούρι, το χταπόδι, το καλαμάρι και τον αστακό. Αυτοί όταν νηστεύουν, του δίνουν και καταλαβαίνει. Τους βλέπεις και τρώνε ρίζες σαν τους Νεάντερταλ.

Δεν συμφωνώ με το κόνσεπτ της νηστείας, ότι δηλαδή ο Θεός σου ζητάει να μη φας, αλλά αυτοί τουλάχιστον το κάνουν και το εννοούν. Όχι δήθεν.

Σαν σήμερα ο Χριστός ξεκίνησε το ταξίδι στην έρημο και τη νηστεία. Οι χριστιανοί λοιπόν για να τιμήσουν την πράξη Του, νηστεύουν. Πως νηστεύουν? Με ταραμοσαλάτα, γίγαντες, ντολμαδάκια, γαρίδες, χταπόδια, λαγάνες, ρετσίνες ούζα και κρασιά. Κάνουν λοιπόν ένα τσιμπούσι, τρώνε πίνουνε στην υγειά Του, ρίχνουνε και ένα χορό στο όνομά Του, και καθάρισαν. Θα περάσουν και κάτω από τον επιτάφιο όταν περάσει έξω από τη γειτονιά τους, θα πάνε και 12 παρα τέταρτο στην εκκλησία το βράδυ της ανάστασης (πριν τα μπουζούκια) και το παίζουν χριστιανοί. Αμ δε.

Τα πήρα πάλι.

9 σχόλια:

  1. Aμερικλάνε μου, απλά, καλή σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ταραμοσαλάτα + λαγάνα σήμερα. Και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ! Ωραία ξεκινήσαμε!
    Ρε μάνα, γουργουράει το στομάχι μου και διαμαρτύρονται οι γείτονες!
    Μπα... ο ύπνος της σαρακοστής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχεις πολλά δικια! Αλλα υπαρχουν και ανθρωποι που νηστευουν και το νιωθουν!

    Γι αυτο ας μην τα τσουβαλιαζουμε ολα!

    Παντως ειχα θυμωσει μια φορα πολυ, που βρεθηκα για φαγητο Κυριακη Σαρακοστης σε ενα ταβερνακι κοντα στη Μητροπολη Αθηνων, και στο διπλανο μας τραπεζι καθοταν μια ντουζινα παπαδαρια και τρωγανε νηστισιμα!

    Μονο εγω ελειπα απο το γευμα τους! Ε οχι, αυτο δεν ειναι νηστεια!

    Λοιπον κι επειδη ξεκινησα κι εγω κανονικη νηστεια απο ολα, ας αλλαξουμε θεμα, γιατι ηδη πεινασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Σαρακοστή!!!!!!!!!!!!!!!
    Φιλιά από Ελλάδα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να χαμαι τίποτα γαρδούμπες κοκορέτσια εξοχικά εεε, αλλά να ήταν νηστίσιμα...
    νομιζω αυτά που βγάζει το στόμα είναι χειρότερα,οπότε τη να το κάνω κάποιος να νηστεύει, όταν θάβει όλο τον κόσμο!!
    Καλή σαρακοστή πάραυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ταλαιπωρία τραβάς και'συ καμένο μου εκεί στας Αμέρικας:))

    Οταν έρθεις από τα μέρη μας θα σε πάω να φας εκείνο το γαριδάκι το μωρό τηγανιτό το ψαράκι με το κρεμμυδάκι πίτα που είναι και νηστίσιμα.
    Και θα σου'χω και μια συνταγή υπέροχη σε 2-3μέρες!

    Καλή Σαρακοστή με φιλιά θαλασσινά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. βρε νοικοκυροπαιδο, αν και εσύ ήσουν στην ελλάδα, πολύ πιθανό και εσύ να μην έτρωγες λαγάνα με ταραμοσαλάτα!
    απλά νιώθεις νοσταλγία και ανάγεις τα πάντα σε ιδανικά.

    θα σου περάσει με την επιστροφή.

    καλή σαρακοστή σου είπα;;;

    άντε και με ντολμαδάκια πριν το πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνω με ria και Φουλη, αλλα κ με σενα! :))
    To μονο που εχω να προσθεσω ειναι "χαρας στο κουραγιο σου να κανεις τοσες ετοιμασιες"!
    Καλη σαρακοστη! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @MarionAstro: απλά επίσης :)

    @Celsus: ΤΙΠΟΤΕ ακριβώς έτσι, έτσι ακριβώς.

    @Coula: Εννοείται δεν τσουβαλιάζουμε, υπάρχει κόσμος ειλικρινής που νιώθει αυτό που κάνει. Απλά είναι λίγοι. Καλή τύχη ;)

    @Σταυρούλα: Επίσης!

    @ΦΟΥΛΗ: Πες τα! Πες τα!

    @zoyzoy: Εννοείται, έχουμε ήδη αποφασίσει και για το εστιατόριο! Η συνταγή ανέβηκε?

    @ria: Α, για σε παρακαλώ, εδώ έτρωγα ταραμοσαλάτα σχεδόν σε καθημερινή βάση, την Καθαρά Δευτέρα δεν έτρωγα νομίζεις? Του έδινα και καταλάβαινε!

    @Λόλα: Καλά μη φανταστείς, πέρα από το ψάξιμο δεν έκανα και τίποτα ιδιαίτερο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή