Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Χάρι Πότερ είναι αυτός, πανάθεμά τον

O the_man ήρθε στα λογικά του έστω και αργά:
εγω τον ψιλοσνομπαρα για χρονια,μολις περυσι τον ανακαλυψα κ εθιστηκα,λυπαμαι που τελειωνει ρε γμτ.βεβαια μπορουμε παντα να ελπιζουμε σε ενα 'Harry Potter:Resurrection' η κατι τετοιο.
Δεμάν, ο χαριποτεροβαρεμένος Αμερικλάνος επιβραβεύει το γούστο σου με ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ. Use it well. Έλα να ακολουθούν και οι υπόλοιποι, είπαμε, δηθενιές δε θέλουμε!

7 ώρες μείνανε μέχρι τη μεγάλη αποκάλυψη παύλα ανακοίνωση παύλα νευρική κατάρρευση της χαριποτερόσφαιρας παύλα τι έλεγα. Αυτές τις μέρες Δεμάν πραγματικά εκτίμησα τους φαν του Χάρι Πότερ, πραγματικά όμως σου λέω. Περάσαμε τόσα χρόνια διαβάζοντας, ξαναδιαβάζοντας, προσπαθώντας να λύσουμε το μυστήριο και να καταλάβουμε τι σκατά παίζει. Το ότι τα βιβλία του Χάρι Πότερ είναι φαινόμενο και προκάλεσαν έντονα συναισθήματα και αντιδράσεις σε χιλιάδες κόσμο ενώ άλλαξαν ζωές παιδιών που μεγάλωσαν με αυτά τα βιβλία, οφείλουν να το ομολογήσουν ακόμα και οι ορκισμένοι αντιποτεριστές (κυκλοφορούν ανάμεσά μας).

Ωστόσο, παρ'όλο το σούσουρο που γινόταν και γίνεται, τις ατελείωτες συζητήσεις περί της πλοκής ακόμα και σήμερα 4 χρόνια μετά, τα μουσικά συγκροτήματα σχετικά με Χάρι Πότερ, οι φαν κρατάνε ένα επίπεδο. Η συγγραφέας δεν μας έδωσε ούτε ένα κόκκαλο, η σιχαμένη, μετά το πέρας των βιβλίων εκτός από ένα βιβλιαράκι άσχετο με την ιστορία. 4 χρόνια μας έχει συνδέσει με Κάιρο να τρώμε τα νύχια μας. Αν ήταν άλλη? Θα είχε ήδη βγάλει 100 συμπληρωματικά βιβλία και ξερω γω τι.

Μετά από 4 χρόνια λοιπόν, έρχεται η κυρία και ανακοινώνει ότι σε λίγες μέρες κάτι νέο έρχεται. Το ονομάζει Pottermore και μας ανοίγει την όρεξη. Το τι είναι θα το δούμε σε 7 ώρες, δεν έχει νόημα να κάνουμε υποθέσεις, άλλωστε η μανία της Τζο για μυστικοπάθεια είναι γνωστή.

Ομολογώ ότι περίμενα να δω μικρά σκατόπαιδα να τσιρίζουν, να χτυπιούνται, να τρέμουν σύγκορμοι και γενικά να κάνουν σαν τζάνκις. Δεν το είδα όμως! Γιατί? Μάλλον επειδή όταν αρχίσαμε να διαβάζουμε ήμασταν παιδιά και τώρα δεν είμαστε πια? Ξέρω γω? Αυτό που ξέρω και βλέπω είναι ότι όλοι κρατάμε την αναπνοή μας και περιμένουμε αξιοπρεπώς την αποκάλυψη. Όχι σαν τα πυροβολημένα του τουαλέταλάιτ:


Ό,τι κι αν είναι, είναι κάτι καινούριο και κυρίως φαίνεται να μην έχει σχέση με τις ηλίθιες ταινίες οπότε ένας λόγος παραπάνω να μου αρέσει. Ναι Δεμάν, καλά διάβασες, οι ταινίες του Χάρι Πότερ είναι οι περισσότερες ηλίθιες. Η πρώτη ήταν πολύ καλή χωρίς δηθενιές και με ερμηνίες όπως τις περιμένεις από 11χρονα. Οι επόμενες ήταν μεγάλη απογοήτευση, με την τελευταία (και ελπίζω και την επόμενη) να είναι μικρή εξαίρεση. Δεν μου αρέσουν οι ταινίες, εκνευρίζομαι να βλέπω τη φάτσα του Ράντκλιφ όπου μιλάνε για Χάρι Πότερ.

Εγώ που λες ξεκίνησα να διαβάζω Χάρι Πότερ στο λύκειο μετά την πρώτη ταινία. Κόλλησα άσχημα, διάβαζα τα βιβλία σαν μανιακός χωρίς ύπνο μερικές φορές. Όταν βγήκε το πεμπτο βιβλίο στα αγγλικά δεν κρατήθηκα και το αγόρασα και ας μην ήξερα την τύφλα μου. Πήρα και ένα λεξικό και κούτσα κούτσα το διάβασα (τίποτα δεν κατάλαβα από περιγραφές αλλά νταξ). Μετά πήγα φροντιστήριο αγγλικά (άργησα λίγο, ήμουν ήδη φοιτητής) και διάβασα όλα τα βιβλία στα αγγλικά με θαυματουργά αποτελέσματα. Αφού το ελληνικό κείμενο το ήξερα ήδη απ'όξω (το τρίτο και αγαπημένο μου βιβλίο το είχα διαβάσει πάνω από 10 φορές), καταλάβαινα τις άγνωστες λέξεις αμέσως. Τα δύο τελευταία βιβλία τα αγόρασα μεν και στα ελληνικά όταν βγήκαn, αλλά δεν τα διάβασα γιατί η μετάφραση δεν με ικανοποιεί (είμαι ψώνιο τι να κάνουμε). Ό,τι θες πες μου Δεμάν, αλλά εγώ αγγλικά έμαθα με Χάρι Πότερ και Φιλαράκια.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να εξηγήσω γιατί τα βιβλία του Χάρι Πότερ αξίζουν όση προσοχή τραβήξανε και άλλη τόση. Όποιος νομίζει ότι είναι μια χαζοϊστορία με μάγους και χαζά μαγικά πλάσματα χωρίς περιεχόμενο είτε δεν ξέρει περι τίνος πρόκειται είτε δεν ξέρει τι του γίνεται. Είναι πολύ ρεαλιστική ιστορία, ντυμένη με ελάχιστη μαγεία.


Έλα, σκασμός. Οι δράκοι είναι κουλ. Αλήθεια σου λέω, ελάχιστη μαγεία στα βιβλία του Πότερ. Η Ρόουλινγκ έβαλε μέσα μια πολύ στεγνή μορφή μαγείας την οποία έγδυσε από σχεδόν κάθε τι μυθικό και μυστικιστικό. Η μαγεία σε αυτά τα βιβλία είναι απλά μια τεχνική, σαν τη τεχνολογία ας πούμε, που υπακούει σε πολύ συγκεκριμένους νόμους και απίστευτα περιορισμένη. Επειδή δηλαδή κουβαλάνε μαγικά ραβδιά ακυρώνουμε όλα τα άλλα επίπεδα της ιστορίας. Χαμένοι.

Τι έλεγα. Α, ναι.

Τόσο η νέα σελίδα όσο και το κανάλι στο γιουτούμπι είναι ντυμένα με την αισθητική της Ρόουλινγκ και αποπνέουν χαριποτερίλα ορίτζιναλ, όχι δηθενιές από τις ταινίες. Μόνο αυτό το μωβ το θανατί με εκνευρίζει (με επίτηδες το έκανε?) αλλά το προσπερνάω. Αν ήθελα ας έκανα κι αλλιώς. Ρόουλινγκ είναι αυτή μάνα μου, μωβ θανατί θέλει? Μωβ θανατί θα δούμε. Ετελείωσε.

Ελπίζω η έκπληξη να μην είναι καμια πατάτα παιχνίδι γιατί είπαμε, μου αρέσουν τα βιβλία αλλά όχι και τα σαχλοπαίχνιδα. Το καλό που της θέλω να μην είναι παιχνίδι. Βιβλίο δυστυχώς δεν είναι λέει, γαμώ το στανιώ της, αλλά είναι, λέει πάλι, κάτι εξίσου καλό.

Τεσπα.

Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι γιατί είδα κ έπαθα να ξεκολλήσω το 2007, δεν έχω καμία όρεξη να ξανακολλήσω. Αλλά τι να κάνω, Χάρι Πότερ είναι αυτός πανάθεμά τον.

12 σχόλια:

  1. Τώρα μου θύμισες που όταν πήγαινα Β'Λυκείου είχα μείνει κ εγώ ξάγρυπνη όλη νύχτα για να διαβάζω τα Χάρι Πότερ 1,2,3 και 4. Αλλά θα διαφωνήσω μαζί σου, εκτός από την 1η ταινία, πολύ καλή ήταν και η 2η. Από τις πρώτες ταινίες συνδύασα το Χάρι Πότερ με Χριστούγεννα, αλλά μετά σταμάτησαν να κάνουν release τα Χριστούγεννα και άρχισαν μέσα σε κάτι άκυρες εποχές και καθόλου δε μου άρεσε αυτό και την τελευταία ταινία που την πρόβαλαν πάλι Χριστούγεννα φέτος πολύ το χάρηκα.
    Ένα θα σου πω. Ποιο ήταν το επιχείρημα της φίλης μου για να με πείσει να μείνω στην Αθήνα μετά τη συναυλία των Bon Jovi που ήθελα να φύγω με το πρώτο αεροπλάνο; Ότι αν μείνω θα με πάει να δούμε την τελευταία ταινία του Χάρι. Μετά απ' αυτό I rested my case.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θυμάμαι το 7 μου το δάνεισ στα αγγλικά η θεία μου(επίσης κολλημένη)όταν ήταν να δώσω το lower.Καλά μιλάμε είχα πωρωθεί τότε το διάβασα σε 1,5 μήνα(ήταν αγγλικά ντει και έπρεπε να διαβάζω :P)
    Οι ταινίες τις θεωρώ εκτός απτην πρώτη και τη δεύτερη επικές αποτυχίες ως προς την απόδοση του όλου νοήματος του βιβλίου (ήταν και πολύ αμερικλανιά αν με καταλαβαίνεις).Όσον αφορά το βιβλίο είναι ένα καλογραμμένο ευχάριστο βιβλίο για να περάσει η ώρα τίποτε παραπάνω τίποτα λιγότερο.Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός των βιβλίων fantasy.
    Άσχετο την Κινεζούλα που γούσταρε τον Χάρι(ή την γούσταρε δεν θυμάμαι) πως την έβλεπες??Με καλάσμικοφ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι σας έχει πιάσει με αυτήν την παπαριά, δεν έχω καταλάβει. έχω κοιμηθεί στον κινηματογραφο, μόνο μια φορά που είδα μια ταινία με το χάρυ πότερ, ποτέ άλλοτε. όσο για τα βιβλία, ευτυχώς το πέρασα το σημειο που ειναι μαστ για την ηλικία μου να τα έχω διαβάσει...

    προτιμώ τον έκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ομολογω οτι ειχα διαβασει τα 2-3 πρωτα οταν ειχαν κανει το ντεμπουτο τους...Την πρωτη ταινια την απολαυσα... αμα πετυχαινω ομως τις υπολοιπες, απλα αλλαζω καναλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πανάθεμά τον μη λες τίποτε! Για να δούμε τι θα δούμε...
    Δηλώνω φανατικός, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμερικλανάκι, μιας και μας το δημιούργησες ξανά το ενδιαφέρον (τζάμπα τόσα χρόνια αποτοξίνωση) για τον Χαρυ Πότερ μήπως μπορείς να μας πεις τι στο λύκο κατάλαβες ότι είναι αυτό πριν ξενερώσω ολοκληρωτικά? Εσύ που το χεις το αγγλικό καλύτερα από εμας τους παρακατιανους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @δάκρυ: Ναι μωρέ, και η 2 καλή ήταν αλλά ο ξεπεσμός είχε ήδη αρχίσει, αφού πιέζανε τον τότε σκηνοθέτη να τη χολιγουντιάσει, ο οποίος και παραιτήθηκε! Ακριβώς το ίδιο έκανα κ εγώ στη Β λυκείου, μόνο που τα διάβασα με ανώμαλη σειρά 1,3,4,2 μη ρωτάς γιατί, οι Ροδίτες βιβλιοπώλες φταίνε!

    @περσέας: Χαχα ακριβώς το ίδιο κ εγώ με το 5, για λόουερ έδινα! Αυτό με τη Τσο Τσανγκ δεν το είχε σκεφτεί, ήταν πριν γνωρίσω τους Κινέζους... Μου την έσπασες τώρα... Μου κατέστρεωες το Χάρι Πότερ,,, Πάλι καλά που δεν την παντρέυτηκε δηλαδής!

    @Ρία: ΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ

    @Αν-Λου: ΟΚ, εσύ πάρε ένα ΟΥΥΥΥ (με λιγότερα Υ)

    @Κιτσομήτσο: Έτσι!!!!!!!

    @Καραβόσκυλο: Θα είναι που λες ένα διαδραστικό πράμα που θα απαντήσεις σε ερωτήσεις οι οποίεςθα σε βάλουν ε κοιτώνα και θα σου δώσουν και ραβδί. Μετά τα περιηγηθείς στον κόσμο του Χάρι Πότερ όπου θα βρίσκεις πληροφορίες για το πρώτο βιβλίο από αυτές τις έξτρα που μαζεύουν σκόνη στο πατάρι της Ρόουλινγκ. Υποψιάζομαι ότι θα έχει και μπόλικα σκαναρισμένα χαρτιά από το 95 αυτά που έγραφε, το έχει ξανακάνει άλλωστε. Επίσης λέει θα μπορούμε να ψιλοαλλάξουμε την ιστορία αλλά αυτό δεν ξέρω πως θα πάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. thnx που μου απευθυνθηκες,με συγκινησες βρε παιδι..

    παντως εχω συγκλονιστει,δν ειχα προσεξει οτι το nick μου ακουγεται σαν κανονικο ονομα κ μαλιστα τυπου γαλλικο,Δεμάν...κ αριστοκρατικο κ απ'ολα.ουαου.παω ληξιαρχειο λεμε να αλλαξω το ονομα μου.μολις εγινες νονος.τα συγχαρητηρια μου.το Πασχα περιμενω λαμπαδιτσα.

    τα μαθες φανταζομαι τα περι Pottermore...συναρπαστικα νεα indeed,καλυτερα κ απο καινουργιο βιβλιο μιλαμε...καμια σφαιρα στο καλαζνικοφ εμεινε?ε κρατα την για τον Οκτωβρη.

    παντως εγω αποφασισα ουτε το τουαλεταλαιτ να μη σνομπαρω για να μην παθω τα ιδια ρεζιλικια..


    sincerely yours,Deman(ξαναουαου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α στο διάλο??αυτά έλεγε η κοπελιά?λέξη δε της πήρα!Και γιατι πρέπει να χαρούμε εμείς τώρα?επειδή θα έχουμε ενα εικονικό μαρκούτσι που λέγεται ραβδί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι λες καλέ, συγκινήθηκα και έπαθα ένα ντουβρουντζά!! χέστηκε; ποιος χέστηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aχά ευτυχώς που εξήγησες τι θα είναι το Pottermore γιατί και γω αρχικά την έφαγα μια ξενέρα. Περιμένα βιβλίο η χαζή.
    που λες εγώ ήμουν τυχερή διάβασα το πρώτα που είχαν βγει ήδη νομίζω στο γυμνάσιο και μετά ήμουν σ'αυτούς που ΝΑΙ περίμεναν το ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ. καταλαβαίνεις;;; Παθαίναμε ψύχωση, ειδικά επειδή μοιραζόμουν το βιβλίο με τον αδερφό μου. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό, φάπες ξύλο όχι είναι η δική μου σειρά όχι είναι η δική μου κλπ. μεσ'στο μαύρο χάραμα.
    Γενικά όπως μεγάλωνε ο Χάρυς ο Πότερ κάπως έτσι σε κάποια σημεία μεγάλωνα και γω παράλληλα. Κλαψ κλαψ λυγμ λυγμ. Αυτά,για τις ταινίες δεν θα πω κάτι μ'άρεσαν οι τρεις πρώτες πάντως. Η έκτη ήταν SHOOT ME NOW. Γιατί μου το έκαναν αυτό;; :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @the_man: Ναι ρε εννοείται, έχω ταλέντο στα ονόματα, και σκατό να μου δώσεις θα το ονομάσω πριν τραβήξω καζανάκι χαχαχα

    @splats: Εγώ πάντως ακόμα δε χάρηκα, αν δεν δω περι τίνος πρόκειται, δε χαίρομαι που να σκάσει!

    @ΦΟΥΛΗ: Όποιος χέστηκε να πλυθεί σε μπιντέ και να σκουπιστεί γιατί καραδωκούν συγκάματα!!

    @Always Wrong D: Καταλαβαίνω, αμε! Απόλυτα. Πόσα βράδια δεν κοιμόμουν συζητώντας με άλλους καμένους στο ίντερνετ για το τι θα γίνει, ποια είναι τα Χόρκρουξ, τι ρόλο βαράει η προφητεία κλπ κλπ... Πάνε αυτά τώρα, πέρασαν ελπίζω ανεπιστρεπτί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή