Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Δίπλωμα Αμερικλανο - οδήγησης

Ο KitsosMitsos, ή αλλιώς Κιτσομήτσος, ρώτησε, δεν έμαθε αλλά πήρε ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ:
Πέθανα με το αμάξι του Σιρίλο! Χαχαχα! Τελικά την Μαρία Χοακίνα την έριξες;
Τώρα εσένα Κιτσομήτσε ή Χρήστο ή Δημήτρη σε λένε, ή Χρηστοδημήτρη, ή Χρήστο Δημητρακόπουλο, ή Δημήτρη Χρήστου. Κάτι τέτοιο πρέπει να παίζει. Αλλά και το Κιτσομήτσος καλό είναι. Εύηχο.

Σου υποσχέθηκα προχτές ανάρτηση σχετικά με δίπλωμα οδήγησης στην Αμερική. Εντάξει, άργησα λίγο αλλά να πάρτη:

Δευτέρα. 9 Αυγούστου. 2009. Πρωί. Σπίτι (βλ. κωλοχανείο) Ινδού.


Ξύπνησα από τις 6 και ας ήμουν πτώμα. Το τζετλάγκ έφταιγε. Άσε που ήμουν σε αυτή την ήπειρο (όχι αυτή με τη φέτα, δυστυχώς) λιγότερο από 24 ώρες και ήδη έψαχνα την έξοδο.

Ακόμα την ψάχνω.

Πάμε με τον Ινδό στο εργαστήριο. Στο αυτοκίνητο τρώω σοκ. Χόντα Σιβίκ ψιλοκαινούριο με χρονολογία παραγωγής που ξεκινάει με 2, αυτόματο. ΑΥΤΟΜΑΤΟ. Ένα κύμα θλίψης με διαπέρασε· ένιωσα άσχημα για τον Ινδό, τον κακομοίρη, που οδηγεί αυτόματο. Κάποιο κουσούρι υπέθεσα ότι έχει. Δεν του είπα τίποτα, μην του το θυμίσω και τονε στεναχωρήσω μωρέ.

Το μεσημέρι μετά το φαΐ πάω για καφέ με έναν Έλληνα, κανονικό αυτοκίνητο με ταχύτητες είχε. Το απόγευμα με πάει στο κωλοχανείο μια συναδέλφισα, με αυτόματο αμάξι. Καλά λέω αυτή χαζογκόμενα είναι δεν θα συντονίζεται εύκολα στο δρόμο. Με το που πάτησα το πόδι μου ρε παιδί μου, με την καλή σκέψη στο κεφάλι ήμουν. 

Αμερικλάνος ο Γλυκοσκέψης.

Αλλά τελικά, Κιτσομήτσε, ήμουν λάθος. Πολύ λάθος. Ο Ινδός δεν έχει κουσούρι, απλά δεν έχει οδηγήσει ποτέ ταχύτητες. Η χαζογκόμενα μια χαρά ξέρει να οδηγεί ταχύτητες απλά έτυχε και βρήκε αυτόματο ευκαιρία. Γενικά όλοι σχεδόν αυτόματα οδηγούν. Το γιατί δεν το ξέρω, μη με ρωτάς. 2 χρόνια σχεδόν και ακόμα δεν το καταλαβαίνω. 

Γιατί κάποιος να πάρει αυτόματο? Είναι πιο ακριβο? Είναι. Χαλάει πιο εύκολα? Χαλάει. Κοστίζει πιο πολύ να φτιάξει? Κοστίζει. Άρα? Δεν ξέρω. Ο Θεός και η ψυχή τους ξέρει. Το γεγονός παραμένει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου εδώ χάμω οδηγεί αυτόματο.


Και έρχομαι στο θέμα μου: Δίπλωμα Οδήγησης.

Πρώτα απ'όλα το δίπλωμα οδήγησης χρησιμοποιείται και σαν ταυτότητα. Αυτό πολύ κουλό μου φάνηκε στην αρχή αλλά αν το καλοσκεφτείς συμφέρει. 

Δεύτερον, δεν υπάρχει διαφορετικό δίπλωμα για αυτόματα και κανονικά. Όλα μέσα. Πάει η θεία παίρνει δίπλωμα με το αυτόματο της συνυφάδας της και έχει κάθε δικαίωμα να οδηγήσει και κανονικό. Και φορτηγό επίσης. Σιγά, σου λέει, μη βγάλουμε ειδική κατηγορία για τα κανονικά αμάξια για τους Έλληνες και πέντα δέκα Αμερικάνους που δεν καταδέχονται τα αυτόματα.


Έρχεσαι εσύ λοιπόν Κιτσομήτσε, φερ' ειπείν, στην Αμερική και σου τη βιδώνει να βγάλεις δίπλωμα. Αφού μαζέψεις τη χαρτούρα που χρειάζεται (όχι τίποτα τρομερό), πας για μαθήματα. 8 ώρες κάθεσαι σαν τον μαλάκα και βλέπεις βιντεάκια για αλκοόλ, για ναρκωτικά, για σήματα και έφηβους. Από τις 8 οι 5 είναι ντοκιμαντέρ που σου δείχνουν αληθινές ιστορίες με ατυχήματα και συγγενείς να κλαίνε, ατυχημένους σε αναπηρικά καροτσάκια και άλλα ωραία.

Πάνε οι 8 ώρες, σου δίνουν βεβαίωση ότι παρακολούθησες πάνω σε ένα κωλόχαρτο και έφυγες. Πας στα γραφεία που τα λένε DMV και δίνεις σήματα. 25 ερωτήσεις, πρέπει να περάσεις τις 20. Από τις 25 οι 22 είναι του τύπου:

Μπαίνετε στο όχημα. Θα προσαρμόσετε τον καθρέπτη ώστε να βλέπετε:
α. Το δρόμο πίσω
β. Το πρόσωπό σας
γ. Το τοπίο
δ. Τον συνεπιβάτη

Δε σου κάνω πλάκα, μια τέτοια ερώτηση μου έπεσε. Από τις υπόλοιπες 3 οι δύο είναι δυσκολάκια αλλά απλά και η τελευταία είναι λίγο ζόρι. Πες μου Κιτσομήτσε σε παρακαλώ, πως μπορείς να κοπείς σε τέτοιο τεστ? 

Ξέχασα να πω ότι πριν τα σήματα σου κάνουν οι μπάτσοι τεστ στα μάτια εκεί επιτόπου. Μη χαίρεσαι, το πληρώνεις. Ένα τεστ είναι να δουν μην τα βλέπεις διπλά. Εγώ τα βλέπω διπλά σε αυτά τα μηχανήματα αλλά κατα τ'άλλα δεν έχω πρόβλημα. Οπότε όταν με ρώτησε να του πω που σκατά ήταν το αερόστατο, έκλεισα το ένα μάτι και του είπα. Αφού και με τα δύο ανοικτά δεν έβλεπα την τύφλα μου μέσα σ'αυτό το μηχάνημα του σατανά. Χαμπάρι δεν πήρε.

Περνάς το τεστ. Κλέινεις ραντεβού για πορεία τώρα. Τα μαθήματα δεν είναι υποχρεωτικά, ευτυχώς, και μπορείς να δώσεις την επόμενη μέρα. Όπως και έκανα. Είμαι οδηγάρα μάνα μου άσε που οδηγούσα ήδη στην Αμερική 6 μήνες με το διεθνές δίπλωμα τςςςςς. 

Στην οπισθογωνία πάρκινγκ μόνο έχω θέμα. Ξέχασα να κάνω εξάσκηση το ζώον και το πάρκαρα πάνω στη γραμμή το ρημάδι μου αλλά ο εξεταστής με ενημέρωσε ότι έχω μέχρι και τρεις ευκαιρίες. Ορίστε, να, το ίσιωσα. Τελειώνεις την πορεία, περνάς, πας πίσω στο DMV περιμένεις σαν το μαλάκα κανα δίωρο και σε φωνάζουν. Σε τραβάνε φωτογραφία, κάθεσαι περιμένεις άλλες δυο ώρες μέχρι που σε φωνάζουν και μια τελευταία και το παίρνεις και φεύγεις.


Αυτό ήταν. Αναίμακτο. Πρέπει να είσαι και πολύ μπάζο για να κοπείς. Άκου που σου λέω. Εκτός πια και αν είσαι ΤΟΣΟ καλός που καταντάς άχρηστος, κάτι σαν τον Αινστάιν στα μαθηματικά. 

Έλα όμως που υπάρχουν και ζώα? Ναι, για Κινεζάκι θα μιλήσω.

Πάει η μια η Κινέζα για δίπλωμα. Έκανε και μπόλικη εξάσκηση στο αμάξι της χαζογκόμενας, κάναμε και οπισθογωνίες και απ'όλα. Πάμε να δώσει, κόβεται. Πήγαινε λέει πολύ γρήγορα. Να πάρτα μωρή ηλίθια, της λέω, εξετάσεις έδινες τι το ήθελες το γκάζι. 


Πάμε και δεύτερη, ξανακόβεται. Πήγαινε λέει πολύ αργά. Συγκεκριμένα στο χαρτί ο εξεταστής έγραψε "πήγαινε τόσο αργά που παραλίγο να μας κουτουλήσει ο από πίσω". Μια κουβέντα τους λες ρε παιδί μου αυτούς τους Κινέζους και το κάνουν θέμα. 

Πάμε και τρίτη, ξανακόβεται. Ξέχασε να βγάλει φλας όταν άλλαζε λωρίδα και παραλίγο να τριφτεί πάνω σε νταλίκα. Καλά, θα τη γαμούσε η χαζογκόμενα έτσι και της το γρατζουνούσε, χάσαμε φάση γαμώτο.


Την τέταρτη φορά ήμουν έτοιμος να βάλω περούκα να φάω ρύζι να σφίγγομαι και να το παίξω Κινέζα να δώσω για την πάρτη της να ξεμπερδεύω. Ε μα κάθε βδομάδα πήγαινέλα δυο ώρες για να κόβεται.

Με την τέταρτη το πήρε όμως η ρουφιάνα. Στο γυρισμό την άφησα να οδηγήσει. Μεγάλο λάθος. Το είχε πάρει πάνω της, τρομάρα της, και πουλουσε μούρη. Δύο φορές κόντεψε να χτυπήσει γραμματοκιβώτιο και άλλες πέντε τουλάχιστον άρπαξα το τιμόνι να την ισιώσω στο δρόμο. Η κούρσα του θανάτου σου λέω Κιτσομήτσε, άσε.


Τώρα είναι σειρά άλλου κινεζακίου για δίπλωμα αλλά εγώ ενημέρωσα ότι δεν αναλαμβάνω και δεύτερο. Πρώτον δεν αντέχουν τα νεύρα μου και δεύτερον άσε ρε να στουκάρει πουθενά και να τρέχω.

Ορίστε, να, τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις (κάθε 5 χρόνια) για να πάρεις δίπλωμα άμα ποτέ σε χέσει η τύχη σου προς τα εδώ.


10 σχόλια:

  1. α. Το δρόμο πίσω
    β. Το πρόσωπό σας
    γ. Το τοπίο
    δ. Τον συνεπιβάτη
    Πες μας τώρα ότι απάντησες στο β και είπες τι ωραίο παιδί που είμαι ο πούστης,τύφλα να έχει ο Μπραντ πιτ!!!!!!!!
    Ψωνάρα ε ψωνάρα,το πήρες,η ξέχασες να βάλεις ρουζ και σε έκοψαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε εσύ εκεί πρέπει να'ρθω να δώσω πας και το πάρω το ρημάδι γιατί ο γιος δεν πρόκειται να μου το δώσει στον αιώνα τον άπαντα!

    Λοιπόν πρέπει να γράψω μια γμτ ιστορία που έζησε ο γιος σαν εκπαιδευτής!

    Γύρευε την δουλειά σου μη σε φάνε μπαμπέσικα οι κιτρινιάρηδες:))

    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Αμερικλανάκι,
    Τ΄αυτόματα έχουν μόνο ένα πλεονέκτημα. Τα παρατάς στη μέση του δρόμου και κατεβαίνεις ν΄αγοράσεις τσιγάρα όπου λάχει.
    Την πρώτη φορά που οδήγησα αυτόματο έχοντας συνηθίσει στα κανονικά , έβαλα το ένα πόδι στο ένα πεντάλ και το άλλο στο άλλο πεντάλ.
    Μετά από πορεία 100 μέτρων, πατάω φρένο.
    Ακόμα ο συνεπιβάτης μου είναι κολλημένος στο παρμπριζ δίπλα στο σηματάκι με τα τέλη κυκλοφορίας.
    Τσ..τσ..του είχα πει να βάλει ζώνη.
    Δε με άκουσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κάτω τα χέρια από την κινέζα.
    και εγώ με την τρίτη το πήρα το δίπλωμα και αυτό γιατί μου έκανε καμάκι ο εξεταστής. αλλιώς ακόμα στα εκπαιδευτικά θα ήμουν, τώρα όμως είμαι ο θρύλος της ασφάλτου.

    ώστε τόσο απλό το δίπλωμα;;; κρίμα. έπρεπε να το ξερω 26 χρονια πριν!

    και μη μιλάς για τα αυτόματα. γιατί το παίρνεις το αυτοκίνητο; για να πας στη δουλειά σου γρήγορα, εύκολα και με άνεση. γιατί θα πρέπει να έχεις ταχύτητες; αφού η τεχνολογία σε βοηθά. εσυ θες να κάνεις τη ζωή σου δύσκολη; εγώ όλα μου τα αυτοκίνητα αυτόματα τα είχα. αν πιάσω ταχύτητες, θα σκοτώσω και θα σκοτωθώ. αυτόματο και μόνο. είναι ευκολία και ποιότητα!!!

    κίσσις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με την τέταρτη το πήρε η Κινέζα;
    Μπράβο της!
    Γιατί εγώ το πήρα με την τρίτη και αφού ο εκπαιδευτής λάδωσε τον εξεταστή.
    Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;
    Μέχρι τώρα δόξα τον Θεό μια χαρά τα πήγα. Μόνο 5 γάτες έχω φάει λάχανο!
    Φταίω εγώ που βρέθηκαν στον δρόμο μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ΦΟΥΛΗ: Όχι μάνα μου, σωστά απάντησα τώρα τι κάνω στο αμάξι και αν με τσεκάρω κάθε δέκα λεπτά για να βεβαιωθω ότι δε λύθηκε το ξόρκι που με έκανε μάναρο, ε ναι λοιπόν το παραδέχομαι.

    @zoyzoy: Ναι ναι για πες καμια ιστορία είμαι σίγουρος ότι θα έχει δει ευτράπελα! Ώστε εξεταστής στας Σύρας ο υιός? Με τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, πχ λάδι, ως τα πάει? Γιατί έχω κάτι γνωστούς, μη βασανίζονται να το πάρουν!

    @Νεφέλω: Τς τς τς τς τς τς τς τς τς τι είσαι εσύ μάνα μου? Πάλι καλά που δεν κόρναρες και ταυτόχρονα δηλαδή, ότι κουμπί δεις αμέσως να το πατήσεις με πόδια χέρια μύτες κεφάλια τς τς τς τς τς τς τς

    @Ρία: Το αυτόματο δεν σου προσφέρει εμεπιρία οδήγησης μάνα μου! Άσε που δεν ξέρει πότε να τις αλλάζει τις ταχύτητες! Δε μου λες, όταν λες θρύλος της ασφάλτου πως το εννοείς? Γιατί υπάρχουν πολλοί τόποι να οτ εκλάβει κανείς αυτό! χαχα.

    @xristin: Για τις γάτες σε συγχωρώ, έχει μπόλικες στην Ελλάδα, όπως με συγχωρώ και εγώ για την κότα. Αλλά που'σαι από σκύλο και πάνω δεν το δέχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτη η Κινεζα θα σε τυλίξει και θα σε παντρευτεί. Ειμαι σιγουρη τωρα πια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. A. Είναι έτοιμη τυλιγμένη παντρεμένη με έναν κινέζο πιο κοντό και από το ανηψάκι μου το αγέννητο.
    Β. Έχει πατήσει τα -άντα μάνα μου είμαστε άλλη γενιά, κατάλαβέ το!
    Γ. Όταν λέω Κινέζα ή Κινέζος ή Ινδός ή Ινδή δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένο άτομο, αλλά σε ομάδα ατομων! Κινέζικο χαρέμι όχι δε θέλω ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχεις πλάκα Ελληνα! Μου θυμίζεις εμένα προ αρκετών ετών, όταν ειχα πρωτοέρθει εδώ.

    Oδηγούν αυτόματα κυρίως γιατί μένουν μόνοι τους όταν γεράσουν, και ειναι σαφώς ευκολότερο από ενα μηχανικό αυτοκίνητο σε τέτοιες ηλικίες.
    Επίσης, ξεκινάνε οδήγηση από τα 16, οπότε οι γονείς προτιμούν κάτι ευκολότερο για τα παιδιά τους.
    Επίσης με το αυτόματο μπορείς να οδηγείς και να τρώς ή να μακιγιάρεσαι, πράγμα που επίσης κάνουν συχνά.

    Οσο για τις εξετάσεις, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τους αναγνωρίσουμε το ότι δε λαδώνονται και ότι ειναι σαφώς φθηνότερες από την ελληνική απάτη.

    Δε χρειάζονται περιπλοκότερες ερωτήσεις στα θεωρητικά. Αν το αυτοκινητο χαλάσει παιρνουν άλλο, οπότε οι γνώσεις μηχανικής ειναι περιττές. Η δε σήμανση των δρόμων ειναι αρκετά απλή και κατατοπιστική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ΣΠ: Και φθηνότερες και πολύ πολύ πιο γρήγορες και λιγότερη χαρτούρα και απ'όλα! Λίγο μυαλό να'χεις και σήμερα αποφασίζεις να πας για δίπλωμα, αύριο το έχεις. Που λέει ο λόγος! Καλώς ήρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή